Back to top

A természet megóvása és fenntartása közös felelősségünk

Az elmúlt 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat - közölte Nagy István Agrárminiszter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tarnaszentmiklósi gazdálkodási központjának átadásán.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedben a több mint 78 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által végrehajtott 186 egyedi beruházás révén összességében csaknem 320 ezer hektárnyi területen javítottuk, illetve javítjuk az élőhelyek állapotát. Kiemelte, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt években a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 12 projekt támogatását nyerte el, ezekből 1 projekt már le is zárult. 6 projektberuházás összegét fordítják élőhelyfejlesztésre vagy helyreállításra, 3 esetében pedig a területkezelési infrastruktúra fejlesztése valósul meg – sorolta a miniszter.

Kifejtette, az teszi igazán egyedivé a Bükki Nemzeti Parkot, hogy az igazgatóságok közül egyedül itt található magyar merino juh állomány 445 db állattal, valamint a szintén egyedülálló Kárpáti borzderes szarvasmarha-állomány 64 példánnyal.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti park igazgatóságok szerepe kiemelt jelentőségű az extenzív állattartás hosszú távú fennmaradásában. Ezért is volt fontos a BNPI igazgatóság tarnaszentmiklósi gazdálkodási központjának több mint 1,5 milliárd forintból történő megvalósítása. A fejlesztésnek köszönhetően megépülhetett a növendékistálló, valamint a gulyaistálló konténer tárolóval és orvosi vizsgálóval. Emellett 500 egyedből álló, vegyes ivarú és korcsoportú magyar szürke szarvasmarha állomány elhelyezésére alkalmas istállókat és karámrendszert is létrehoztak.

A személyzet létszámának megfelelő szociális és kezelői helyiségeket, irodát, raktárat, öltözőt, pihenőt, konyhát és vizesblokkot alakítottak ki, illetve megvalósult a gépek elhelyezésére és karbantartására szolgáló gépszín és javítóműhely kialakítása is – tette hozzá a tárcavezető.

Ne feledjük, a génmegőrzésben, a fajtafenntartásban és a tájrehabilitációban kulcsfontosságú szerep hárul nemzeti parkjainkra - hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

2022.03.09.