Back to top

Településfásítási programot hirdetett az Agárminisztérium

Óriási érdeklődés mellett zajlott le az Agrárminisztérium (AM) 10 ezer fő alatti települések számára meghirdetett, 500 millió forintos keretösszegű Településfásítási Programja – számolt be az OrientPress Hírügynökségnek Szentpéteri Sándor, az AM erdőkért felelős helyettes államtitkára június 24-én.

Az őszi ültetési időszakra rendelkezésre álló 6 ezer és a tavaszi időszakra fennmaradt további mintegy 6 ezer sorfa is kelendő volt, a 12 ezer sorfa néhány nap alatt talált gazdára. A folyamatos feldolgozás mellett az eddigi adatok alapján 225 önkormányzat igényelt eredményesen facsemetéket az őszi ültetési időszakra, és hasonló nagyságrendben érkezett eredményes igénylés a tavaszi időszakra.

2019 őszén hirdette meg az Agrárminisztérium az Országfásítási programot – idézte fel Szentpéteri Sándor –, melynek legfontosabb eleme a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében megvalósuló erdőtelepítés volt, s melyre jelenleg is rendelkezésre áll még forrás. Mint mondta, 50 milliárd forintos kerettel indult, ami nagy léptékű erdőtelepítést tesz lehetővé, és a gazdák élnek a lehetőséggel, nagy sikere van. A tárca azonban úgy gondolta – folytatta –, hogy nemcsak erdőket kell telepíteni, hanem a fásítást is támogatni kell, ezért a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (NMVH) segítségével indította útjára júniusban a településfásítási programot. Ennek népszerűségét és a sikerét bizonyítja, hogy a fák pillanatok alatt elfogytak.

A meghirdetés két lépcsőben történt, 15-én indult az őszi ültetési időszak fáinak programja, ahová a 10 ezer lélekszám alatti települések igényelhettek, s másfél óra alatt 900 jelentkező volt, és 225 település nyert támogatást. A tavaszi ültetési időszak 18-án meghirdetett fái fél óra alatt fogytak el. „Becsléseink szerint 450-500 település juthat fához”, akik között található néhány tízfős település, de majdnem 10 ezer fős is. Olyan fák kerültek kiválasztásra, amelyek a megváltozott klímának, a városi, adott települési környezetnek is megfelelnek – hívta fel a figyelmet. Számos szempontot kellett figyelembe venni, például a közművek miatt, s ebben segítségükre volt a Magyar Díszkertészek Szövetsége is. A 19 fafaj nagy része őshonos, és cél volt az is, hogy a fa élményt is nyújtson, ahogy például teszi ezt egy hársfasor.

Mint beszámolt róla, az igényléseket a jelentkezés sorrendjében fogadták be, de a közösségek jól reprezentálták az országot: mind a 19 megye képviseltette magát és az egész országot lefedték. A helyettes államtitkár hozzátette: továbbra is jelen van az igény, ezért a tárca szeretné megteremteni a folytatás lehetőségét.

Az igényléseket az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) bevonásával rögzítették, a fákat pedig a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja. A növények földlabdás, konténeres, három métert is elérő fák, 10-14 centiméteres törzskerülettel. A szakszerű ültetést útmutató segíti, de következő lépésként szeretnének szakembert is biztosítani az OEE helyi csoportján keresztül.

Szentpéteri Sándor hangsúlyozta, a tárca a közösségi faültetéseket szorgalmazta, tehát közterületeken vagy közösségi tereken találjanak otthonra a fák, például óvoda-, iskolaudvarokban, templomkertekben. A visszajelzések alapján egyértelműen látható, hogy mindenhol a közösségeket szolgálja majd – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a VP erdőtelepítése folytatódik, 2021 végéig lehet beadni féléves időszakonként támogatási kérelmeket. Mint mondta, nagy az érdeklődés, július végén zárul a mostani támogatási időszak, és a visszajelzések alapján több mint 12 ezer hektár erdőtelepítésre adtak be kérelmet, és több tízmillió csemeteszám van a programban. Szintén a VP-n belül van lehetőség agrár erdészeti rendszerek támogatására – hívta fel a figyelmet –, ahol a mezőgazdaság, legeltetés, erdőgazdálkodás kombinációja kap támogatást. „Régen ez bevált művelési forma volt.” Ezen felül cél – mutatott rá –, hogy utak, közutak, csomópontok, autópályák mellett is legyenek fásítások, védőfásítások, ezzel is növelve a fával borított területek nagyságát.

Hangsúlyozta: 2030-ra az ország 27 százalékát szeretnék erdővel borítani.

A részletekről szólva közölte, az erdőtelepítésnél meg kell felelni az erdő kritériumainak, azaz megfelelő fafajokból megfelelő területnagyságot kell elérni. Az összefüggő területnek meg kell haladnia a fél hektárt, de például egy adott szélességet is el kell érnie. Amelyek nem felelnek meg ezeknek, azok fásítások – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy különböző statisztikák látnak napvilágot hazánk erdő-borította területeit illetően, például egy uniós statisztika 18 százalékra teszi hazánk erdősültségét, az Országos Erdőállomány Adattár azonban közel 22 százalékot mutat, míg a Nemzeti Szisztematikus Erdőleltár – ami FAO-s és uniós irányelvek alapján ötéves monitoring keretében vizsgál – szerint több mint 24 százalék már az erdővel és a fával borított terület nagysága.

Szentpéteri Sándor a fásítás, erdősítés kapcsán a környezeti nevelés fontosságát is hangsúlyozta és elmondta, hogy az Országfásítási program meghirdetésével párhuzamosan megjelentek azok a közösségi kezdeményezések is, amelyek az erdők, fák fontosságát hangsúlyozták, „de évek óta sikerrel zajlik az erdei vándortáborok programja is, ami idén negyedszerre indul el”. A várakozások szerint ebben az évben közel 6 ezer gyermek fog erdőben kirándulni, és szeretnék, ha számukra ez az időszak lenne az év legzöldebb hete. „Nem csak az erdei környezet miatt, de azért is, mert környezettudatos viselkedést tanulnak” – mutatott rá, megjegyezve, hogy lehetőség szerint például „száműzik” a műanyagot, s helyette az újrahasznosítható anyagokra helyezik a hangsúlyt. Idén újdonság, hogy a gyerekek – csatlakozva az országfásításhoz – faültetéssel kezdik a táborozást. Ez hozzájárul annak tudatosításhoz, hogy minél több fával és erdővel borított terület legyen hazánkban – fűzte hozzá.

Forrás: orientpress.hu

2020.07.05.