Back to top

Sajtószemle

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott Tarpataki Tamás, az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

A mezőgazdaság is felelős a genetikai sokféleség megtartásáért

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) pénteki tanácskozásán elfogadták a nemzeti fenntartható fejlődési keretstratégia harmadik előrehaladási jelentését. Az eseményen a NAK elnöke megjegyezte, hogy a mezőgazdaságnak felelőssége van a Kárpát-medence állapotának megőrzéséért.

Egy kis zalai faluból mentik meg a régi magyar gyümölcsfafajtákat

Kovács Gyula, egy kis zalai falu erdésze arra tette föl az életét, hogy megmentse az utókornak azt a biológiai sokféleséget, amit örökül kapott. A környékbeli tanyák elhagyatott kertjeit járva rájött, hogy abban a percben talán épp egy-egy gyümölcsfafajta utolsó élő példánya mellett sétál.

Szürkemarha borjak százai az új állattartó telepen

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) tavaly átadott Montág-pusztai Állattartó Telepén is megszülettek az első magyar szürke szarvasmarha borjak. A hónap első hetében három bika- és három üszőborjú jött világra; a februári végig tartó ellési időszak végéig kétszáznál is több jövevényre számít az igazgatóság.

Oldalak