Back to top

OMÉK 2021

Október 7- 10. között került megrendezésre a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Őshonos udvarral várta a rendezvényre látogatókat.

A kétévente megrendezendő kiállítás célja bemutatni a kárpát-medencei agrárium és élelmiszeripar szereplőit, az előállított termékeket, vívmányokat és szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására. E mellett a látogatóknak idén is lehetőségük nyílt az immár 79 értékből álló Hungarikumok Gyűjteményének megismerésére.

A szakmai, E pavilonban kerültek megtartásra a konferenciák és bemutatásra az Agrárminisztérium szakmai programjai és interaktív formában azok eredményei. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés állt, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat pedig borszemináriumi tér várta.

Kistermelői pavilon

Több, mint 105 hazai és határon túli termelő portékája, gyógynövények, havasi mézek, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok, kosarak, fajátékok és textiláruk várták a vásár látogatóit az Őshonos udvar melletti B pavilonban. A látogatók megkóstolhatták Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Erdély, Partium, Kárpátalja, Felvidék különleges ízvilágú, helyi termékeit, valamint találkozhattak a ma már alig ismert régi mesterségekkel is.

Őshonos udvar

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ által felépített Őshonos udvarban a látogatók bepillantást nyerhettek a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába, és megismerhették a génmegőrzés területén dolgozó intézetek és a Minisztérium munkáját.

Az Őshonos udvar egy stilizált, modern gazdaságot idéző területen mutatta be a hagyományos magyar állatfajták élő egyedeit és a főbb mezőgazdasági terményeket, növényeket. A látogatók olyan jószágokkal találkozhattak, mint a magyar szürke szarvasmarha, kárpáti borzderes szarvasmarha, magyartarka szarvasmarha, magyar házibivaly, magyar parlagi szamár, kovásznai sárgafejű berke, gyimesi racka, különféle magyar tyúkfajták, gyöngytyúk, kacsa, liba, pulyka, magyar parlagi kecske, magyar óriásnyúl, illetve galamb.

  

Az élő állatok mellett az NBGK Növények Génmegőrző Intézete mag és növény bemutatóval, kvízjátékkal és különféle attraktív kiadványokkal várta a közönséget. Az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya pedig interaktív ismeretterjesztő standon mutatta be a főosztály tevékenységét.

  

Állatsimogató és kézműves foglalkozások is várták a családokat és az iskolai csoportokat: színes madár, hal és bárány készítés fonallal és színes papírral, tematikus színezők, ügyességi óriás játékok: memória, puzzle, kockavarázs kirakó szórakoztatta a kicsiket és nagyokat.

  

A látványkaptárban megtekinthető méhek minden alkalommal ámulatba ejtik a közönséget, így volt ez most is. A legtöbb kérdés a Méhészeti és méhbiológiai Osztály munkatársaihoz érkezett, akik szívesen tartottak élő szavas ismeretterjesztést a helyszínen a kisebb és nagyobb csoportoknak egyaránt.

 

Galéria

OMÉK 2021.

Őshonos udvar bejárata NBGK NGI NBGK NGI NBGK NGI - maggyűjtemény Látványkaptár Látványkaptár Jószágország Játszóház Jószágország Játszóház Galambok Magyar és erdélyi tyúkfajták, parlagi gyöngytyúk Magyar lúd Rézpulyka és bronzpulyka Magyar óriásnyúl Magyar óriásnyúl Juhok Juhok Parlagi kecske Szarvasmarhák Szarvasmarhák Szarvasmarhák Szarvasmarhák Kárpáti borzderes és gondozója Kárpáti borzderes és gondozója