Back to top

Népes méhcsaládok mentek idén telelőbe

Idén is rengeteg gondot okozott a méhészeknek a kiszámíthatatlan időjárás, ugyanis aki nem készítette fel a családokat télre és a szélsőséges időjárásra az komoly veszteséggel zárhat. A romló fajlagos jövedelmezőség pedig egyre több méhésznek veszi el a kedvét.

Továbbra is sújt bennünket az egyre romló természeti körülmények és a globális kereskedelem etikátlan gyakorlata. Kiszámíthatatlan volt az időjárás, a tél idén is elmaradt, pont mint az április aminek a helyét átvette a május, és a júniusi kellemes hőmérsékletet átugorva rögtön a júliusi kánikulában találtuk magunkat - kezdte az időjárási anomáliák bemutatását a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke a Magyar Állattenyésztők lapjának.

Horváth János azt mondta - aki nem tett meg minden tőle telhetőt a méheiért ősszel és tavasszal, az jelentős veszteségeket szenvedett, kevesebb családdal vagy gyenge, termelésre nem alkalmas állománnyal telet ki. Ezek a tényezők lényegesen rányomták a bélyeget a tenyésztési munkákra. A szezon csúcsát hiányosan párzott méhanyák, és sok elvesztett nászrepülés jellemezte. Az aszály miatt a dajkacsaládok virágporellátása sem volt ideális. A méhészek viszont pozitív betelelésről nyilatkoztak ugyanis a tavalyinál népesebb családokkal mentek telelőre. A tendencia viszont nem változik és a megszokott pénzügyi eredményt nehezen lehet hozni, és romlanak a fajlagos mutatók. Aki a megszokott színvonalat akarja tartani több munkát kell belefektetnie egyre több családba.

Sok méhész hagyja ott a pályát.

Folyamatosan szűnnek meg a méhészetek és ez idén se volt másképp - figyelmeztetett Horváth János. Ez a tendencia sajnos tartós lesz melynek mértékét nem lehet megmondani. A főállású méhészek megmaradnak csakúgy mint akik hobbiból vagy élethivatásként tekintenek a szakmára, ugyanakkor a közepes méretű méhészetek akiknek már nem jövedelmező, és az állománynagyság növelése valamint a romló környezeti körülmények több munkát jelentenek cserébe viszont nem hozzák az elvárt gazdasági eredményt.

Forrás: agroinform.hu

2021.12.27.