Back to top

Méhlegelő családok bevonásával

„Élet-sziget” címmel alakít ki közösségi méhlegelőket Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és az Ébredj! mozgalom hagyományteremtő, országos akció kezdeteként a beporzók és a biodiverzitás védelme érdekében.

A civil szerveződés június 27-28-án a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát, e hétvégén a szervezők várják a kezdeményezést támogató családok segítségét.A közösségi eseményen kialakítandó méhlegelőt a résztvevő családok bevonásával hozzák létre. Előzetesen a rézsűt megtisztították, de a méhlegelő és környékén a szemétszedés folyamatosan zajlik. Majd ezt követi maga a vetés, amihez 35 fajta növényből álló magkeveréket alkalmaznak.

A kezdeményezés eredetileg Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának alpolgármester ötlete, megvalósulásában a Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője volt a segítéségre. „Keveset foglalkozunk a méhekkel és más rovarokkal, pedig nagyon fontosak a természet, és maga az emberi lét számára is. Sajnos élőhelyük évről évre mindinkább visszaszorul, köszönhetően a mezőgazdasági rovarirtó szerek alkalmazásának, emiatt számuk is folyamatosan csökken, évente közel 10 000 méh pusztul el. Az önkormányzat ezért a "méhek mögé állva" méhlegelőt alakít ki élőhelyüket kiszélesítséért.

Remélem, a későbbiekben a családok bevonásával a kezdeményezés a kerületen belül több helyen is megvalósul, illetve akár más kerületek is kedvet kapnak a projekthez, azonban mindehhez össztársadalmilag szemléletváltásra van szükség” - mondja Burján Ferenc alpolgármester.

A magánszemélyek által életre hívott Ébredj! mozgalom gyerekes családok összefogásával és az azonnali cselekvés szándékával alakult. A szervezet több természet- és környezetvédelmi akciót valósított már meg. Tavaly országos faültetési akciókat szerveztek iskolák, óvodák kertjében, önkormányzatok által felajánlott területeken - összesen 20 ezer fát ültettek el a programnak köszönhetően. Pályázatot hirdettek szintén iskolák, óvodák és családok körében a kisállatok téli áttelelésének segítésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
2020.06.28.