Back to top

Méhészeti park

Az Állami Méhészeti Gazdaságot Darányi Ignác földművelésügyi miniszter kezdeményezésére 1899-ben alapították. Az ünnepélyes megnyitóra 1902. június 1-én került sor. A gazdaság létesítése nagy nemzetközi feltűnést keltett, mert akkoriban még csak hasonló sem volt külföldön. 1902-ig közel 18.000 mézelő fát és cserjét ültettek az eredetileg 42 kat. hold méretű méhészeti parkban. Az évszázad elején létrehozott méhlegelő park növényi eredetű génállománya egyedülállónak tekinthető, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

A Méhészeti Gazdaságot Kovács Antal országos méhészeti felügyelő szervezte meg. A főméhest az ő tervei alapján építették, ami 60 méhcsalád befogadására volt alkalmas. A Méhészeti Park területén további két méhest rendeztek be, különböző rendszerű kaptárokat állítottak fel. A méhcsaládok száma a megnyitáskor 235 volt, amely 1914-re elérte a 394-et.

Ez a 9 ha-os helyi védettségű természetvédelmi terület napjainkban is a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat Génmegőrzési Intézet Méhészeti és Méhbiológiai Osztályához tartozik. Jelenleg erdészeti üzemterv hatálya alá tartozó erdő, üzemterv szerinti szálaló üzemmódban kezelve. A park rekonstrukciója az előírt fakivágások után kezdhető meg.