Back to top

Méhészeti és Méhbiológiai Osztály

A Méhészeti és Méhbiológiai Osztály csodálatos erdei környezetben, a Gödöllői Arborétum szomszédságában több mint 120 éve áll a hazai méhészek szolgálatában. A hozzá tartozó Méhészeti Parkkal és az országban egyedülálló Méhészeti Könyvtárral és Gyűjteménytárral nem csak a méhészek számára vonzó színfoltja Gödöllőnek.

A változó viszonyoknak és igényeknek megfelelően az osztály számos átszervezésen ment keresztül, amíg mai szerkezete kialakult. Az alapvető célkitűzés az elmúlt időben sem változott, a feladat a magyar méhészet széleskörű kutatása, újítása és fejlesztése. A gödöllői méhészeti intézet az elmúlt 120 évben sok olyan eredménnyel gazdagította a méhészeket és a méhészetet (mint tudományterületet), melyek a maguk idejében nagy jelentőségűek voltak. Ezek az eredmények alapjául szolgálnak a jövőbeli kutatásoknak is. Az itt dolgozó tudományos csapat a múlt hagyományaiból is táplálkozva működik és éri el eredményeit a jelen kérdéseinek megoldásában, továbbá a jövő problémáinak megfejtésében egyaránt.

Az osztály szakmai csapata aktívan részt vesz a méhészeti oktatásban, továbbképzésekben elméleti és gyakorlati órák megtartásában (Szent István Egyetem Felnőttképzés, Bemutató Méhes), továbbá a Méhészeti Gyűjteménytár bemutatásában. Hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétellel, önképzéssel, tudományos és népszerű közleményekkel igyekszik megfelelni, mint a magyar méhészet egyik tudományos fóruma.

Az Osztály keretében működő szervezeti egységek:

A Méhészeti Intézet története