Back to top

Március 10. – A beporzók napja

2018 óta ünnepeljük hazánkban a beporzók napját. A kiemelt nap célja, hogy a társadalom megismerje a beporzók különböző fajtáit, létfontosságú munkáját és tudatában legyen védelmük fontosságával.

Általánosságban elmondható, hogy a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát nekik köszönhetjük.

Az ELTE Természettudományi Karának szakemberei és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által indított kezdeményezést a rovarok és azon belül a beporzást végző rovarok védelmében, a világszerte, elsődlegesen az északi féltekén tapasztalható rovarpusztulás indukálta. A konkrét természetvédelmi probléma, annak megoldása, valamint a lakosság környezeti nevelése áll tevékenységük fókuszában.

Beporzóink pusztulásának legfőbb okai a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaság, a monokultúrák térhódítása és a klímaváltozás, tehát globális és ipari léptékű változások. Mégis, ilyen körülmények között is jelentős lépések tehetők egyszerű, lakossági módszerekkel a beporzó rovarok védelmében, életterük növelésében.

Egyéni szinten is sokat tehetünk:

  • ha kertünk, teraszunk van, vessünk sokféle, elhúzódó virágzású és egymás után virágzó méhlegelőnövényt (pl.: levendula, kasvirág, zsálya, oregánó),
  • ha gyümölcsösünk vagy szőlőnk van, hagyjuk meg a sorok között a vadvirágokat,
  • ha gazdálkodunk, a nagy monokultúrák helyett kisebb méretű táblákat alakítsunk ki, és hagyjunk virágos szegélyeket a táblák között,
  • a beporzóknak hasznos élőhelyről könnyedén gondoskodhatunk, ehhez elég egy háborítatlan, csupasz talajfelület egy félreeső helyen, egy farönk belefúrt lyukakkal, vagy egy készen vásárolt méhhotel/rovarhotel, melyre számos pozitív példa látható már környezetünkben, családi házak, közösségi kertek és óvodai-, iskolai udvarok területén egyaránt.