Back to top

Május 22. - A biodiverzitás világnapja

A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja minden év május 22-én kerül megrendezésre.

Az esemény célja a világsajtó, és a közvélemény figyelmének felhívása az élővilág diverzitásának fontosságára és védelmére, az azt fenyegető veszélyekre, ezáltal az emberek edukálása a minket körülvevő környezet kérdéseiben. Hazánkban 2005 óta ünnepeljük ezt a jeles napot. Az ENSZ azért jelölte ki május 22-ét, mert 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján.

A sokféleség biztosítja a bioszféra stabilitását. Minden kipusztult fajjal, a sokféleség bármilyen csökkenésével maga a bioszféra veszít a stabilitásából, ami különösen természeti katasztrófák, járványok esetén érzékelhető. A biológiai sokféleség tehát létünk alapja, megőrzése éppen ezért elengedhetetlen. Felmérések szerint az emberi tevékenység hatására világszinten mintegy egymillió állat- és növényfaj került veszélybe, a szárazföldi élőhelyek több mint 75%-át jelentős mértékben megváltoztattuk, az édesvízi élőhelyek több mint 85%-a elveszett és az Európai Unióban is a legjelentősebb élőhelyek csupán 16%-a, a védett fajoknak pedig 23%-a van jó állapotban. 1970 és 2014 között 60 százalékkal zsugorodtak a gerinces állatok populációi és 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely. Amazónia 20 százaléka, globálisan a vizesélőhelyek 35 százaléka eltűnt. 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő veszett el.

Életünk biológiai alapjai tehát sebezhetővé és kiszolgáltatottá váltak, melynek legfontosabb kiváltó okai a területhasználat változása és ezáltal az élőhelyek eltűnése és átalakulása, az állatok, a növények és egyéb vadon élő szervezetek túlzott mértékű közvetlen hasznosítása, az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az inváziós idegen fajok terjedése. A következő évtized intézkedései ezért alapvetően meghatározóak lesznek a földi élet változatosságának megőrzésében, melyben mindannyiunknak - intézményi és egyéni szinten is- fontos feladata van.

Az ENSZ a 2020-as évet a „Biodiverzitás Szuperévének” nyilvánította, ráirányítva a figyelmet a kérdéskör fontosságára. Ennek keretében idén szeptemberben New York-ban az ENSZ közgyűlés keretében Biodiverzitás Csúcstalálkozót (UN Summit on Biodiversity) rendeznek, ami azért is kiemelten fontos mert jelenleg zajlik a biológiai sokféleség megőrzés következő évtizedre szóló világszintű keretstratégiájának kidolgozása. A koronavírus járvány miatt 2020. október helyett 2021 elején a Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek konferenciáján lesz elfogadva a globális keretstratégia.

Magyarországon első alkalommal 2005-ben emlékeztünk meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén, az elmúlt években pedig számos alkalommal izgalmas szakmai programokat szerveztünk a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tápiószelei és gödöllői központjában, melyek során a sajtó, a szakemberek és az érdeklődők megismerhették a hazai génmegőrzés feladatait, intézményeit és céljait, valamint információt és ösztönzést kaphattak arra vonatkozóan, hogy a biodiverzitás megőrzése csak széleskörű összefogással lehetséges.