Back to top

Kutatóink felfedezésének eredményét közölte a New York Times!

A tokhalakat kutató magyar csoport váratlan eredményre jutott.

Intézetünk kutatói, Patakiné Dr. Várkonyi Eszter tud. főmunkatárs és Molnár Mariann PhD. hallgató, részt vettek a Nemzeti Agrárkutatási- és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete, a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Laboratóriuma és a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete által létrehozott halas kutatócsoport munkájában, mely csoport ginogenezis segítségével szeretett volna utódokat nyerni a fokozottan veszélyeztetett vágótok faj egyetlen egyedétől.

A kutatócsoport meglepő eredményre jutott, ugyanis a ginogenezis indukálására az amerikai lapátorrú tok spermáját használták (spermára a ginogenezishez is szükség van), mivel az eddigi vizsgálatok szerint a két fajnak nem volt életképes hibridje. A két faj 184 millió évvel ezelőtt vált szét egymástól az evolúció során, és azóta a Föld két ellentétes pólusán élnek. Ennek ellenére ebben a vizsgálatban nagyszámú életképes utód kelt ki, amelyek azóta több, mint 1 kg-osra nőttek és nagyon is életképesek.

A kutatás eredménye nemzetközi jelentőségű, hiszen azt mutatja, hogy a tokfélék evolúciója vélhetően még nem zárult le, napjainkban is folyamatosan zajlik. Génmegőrzési szempontból pedig rendkívül fontos, hogy a két fajnak létezik életképes hibridje, így előfordulhat, hogy az Egyesült Államokban tokhal farmokon nagy volumenben tenyésztett egyéb tokhalfélék kiszabadulva kereszteződhetnek az őshonos és veszélyeztetett lapátorrú tokkal. Hibridek jöhetnek létre, és a lapátorrú tok genetikai állománya „szennyeződhet” más fajokéval. Hiszen a halak külső megtermékenyítésűek, így elég, ha csak az ivartermékek találkoznak a vízben, mint közvetítő közegben, véletlenszerűen!

A kutatás eredménye 2020. július 6-án került publikálásra a Genes (link: https://www.mdpi.com/2073-4425/11/7/753) című tudományos folyóiratban, majd ezt követően olyan mértékű nemzetközi szintű tudományos érdeklődést váltott ki, hogy több nagy jelentőségű médium, köztük a New York Times, a július 15-i Tudomány rovatában fő hírként jelentette meg a kutatócsoport vezetőjével készített interjúját,

A témában megjelent főbb hírek és interjúk:

New York Times 

CNN

https://blog.mdpi.com/2020/08/27/hybrids-by-accident

 
 
a megjelenések teljes listája az alábbi linkre kattintva érhető el: https://mdpi.altmetric.com/details/85575221/news
 
Gratulálunk a kutatócsoport résztvevőinek.
 

Fotó: Tóth Flórián