Back to top

Innovációs fejlesztésekkel hat, jó piaci potenciállal rendelkező halfaj termeléstechnológiája került kidolgozásra

Kollégáink szakmai hozzájárulásával és a Szent István Egyetem kutatóinak vezetésével valósult meg az akvakultúra ágazatot érintő komplex kutatási munka és infrastruktúrafejlesztés.

A MAHOP 2.1.1-2016-2017-00002 azonosító számú projekt címe „A horgászati- és halgazdálkodás szempontból jelentős halfajok tenyésztését és termelését támogató technológia, tudástranszfer és innovációs infrastruktúra fejlesztése” (RESEARCHFISH).

A projekt keretében a Szent István Egyetem, Debreceni Egyetem, NBGK Haszonállat-génmegőrzési Intézet, Agrártudományi Kutatóközpont-ÁOTI alkotta konzorcium 741.479.536 Ft támogatást nyert el. Az akvakultúra területén történő innovációt ösztönző MAHOP-projekt támogatásával új technológiai eljárásokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és gyakorlati felhasználásra.

Az elnyert pályázat megvalósítása során az alábbi fő szakmai irányvonalakra vonatkozó K+F+I+O tevékenységek valósultak meg:

1. A balin, jász, domolykó, aranykárász, compó halfajok zárt, recirkulációs rendszerekben történő előnevelési technológiájának kidolgozásával, illetve a csapósügér faj zárt rendszerben történő tartási és takarmányozási technológiájának innovatív fejlesztésével sikerült olyan alacsony erőforrás felhasználású nevelési rendszert kidolgozni, mely a hagyományos átfolyóvizes rendszerek környezetre gyakorolt negatív hatásait jelentősen csökkenti.

2. A projekt során sikerült hat, jó piaci potenciállal rendelkező halfajt termelésbe vonni, melyre eddig elsősorban a technológia hiányában nem volt lehetőség. Ugyanezen részfeladat során sikerült megvizsgálni a kísérletbe vont halfajok tartásának állategészségügyi vonatkozásait.

3. A projekt során két elfolyóvíz kezelési eljárást sikerült kidolgozni, illetve a továbbfejleszteni: egy növényi kultúrával (hidropónia), illetve egy műgyantával működőt. Mindkét esetben jelentősen csökkenthető az elfolyóvíz tápanyagtartalma.

4. Sikerült új eredményeket elérni a rovarfehérjék haltakarmányozási célú felhasználásában.

5. Két olyan új úszóketrec rendszer fejlesztettünk ki, mely a hazai viszonyokhoz jól adaptált és a rendelkezésre álló erőforrások (tavi tenyésztő kapacitás) jobb kihasználásával segít növelni a termelést, a természeti erőforrások további felhasználása nélkül.

6. Az új tudományos eredmények bemutatásával (graduális oktatás, továbbképzések, szakmai fórumok) a jelenlegi és a jövőbeni döntéshozók számára olyan új információk érhetőek el, melyek segítségével csökkenthetővé válnak a környezetre gyakorolt negatív hatások.

7. A kutatói munka eredményekét létrejött 3 új prototípus (két úszóketrec, egy új műgyanta alkalmazásán alapuló elfolyó víz kezelő egység), ezenkívül több, új elő-, illetve egynyaras nevelési, valamint egy új takarmányozási technológia, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre.  

Az NBGK HGI a projekt keretében haltartó-, halnevelő- és halszaporító infrastruktúráját fejlesztette. Beszerzésre került egy 6 egységből álló hálóketreces haltartó rendszer, valamint felépült egy recirkulációs rendszerű halkeltető és halnevelő rendszer. Az intézet a pályázat keretében a compó, a széles kárász, a jász, a domolykó és a balin hálóketreces utónevelésének lehetőségeit vizsgálta.

A projekt eredményei bemutatásra kerültek az M4 csatorna Pecatúra című horgászműsorában is, mely az alábbi linkre kattintva tekinthető meg (02:45 - 07:35-ig):

  

Galéria

Recirkulációs rendszerű halkeltető és halnevelő rendszer

A recirkulációs rendszerű halkeltető és halnevelő rendszer felújított épülete Haltartó kádak a halnevelő rendszerben Balin ivadék A recirkulációs halnevelő rendszer haltartó kádjai Hálóketreces haltartó rendszer