Back to top

Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?

Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónkövetelők...

Kutyatenyésztőink helye a világban

A hazai kutyatenyésztők egyes fajták tekintetében a világ élvonalához tartoznak. Magyar fajtáink helyzete azonban nagyon vegyes: a puli és a magyar vizsla világszerte kedveltek, ám az erdélyi kopó egyedszáma nagyon kicsi és a komondor sem találta meg még önmagát a társadalmi változások során.

A mudik, pumik népszerűsége nő, ami annak köszönhető, hogy bár nem sok juhot kell terelniük napjainkban, ám a kutyás sportokban jól teljesítenek, ezért növekszik irántuk az érdeklődés. A videóban Korózs András a MEOESZ elnöke mondta el ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A filmsztár kutyák divatba hozzák a fajtájukat

„A kutyafajták népszerűségét leginkább az befolyásolja, hogy jelent-e meg a közelmúltban olyan sikeres fimes alkotás, amiben kutya szerepelt. Az ilyenek után az adott fajta népszerűsége nő, ezzel együtt az ára is, majd a kereslet és a kínálat idővel egyensúlyba kerül"- mondta Árkossy Batrix a MEOESZ titkárságvezetője.

Vannak ritkaságok is hazánkban

Magyarországon vannak olyan kutyafajták is, melyekből csupán egy-két példány él, ezek főleg egzotikus országok fajtái, ilyen a Mame Shiba fajta, amiből most honosított a szövetség egyet. Hazánkban a legnépszerűbb fajta a francia bulldog a második pedig a német juhász.

„A magyar fajták helyzete igen eltérő. A rövidszőrű magyar vizsla nagyon kedvelt, ami hazánkban törzskönyvezés tekintetében a harmadik helyen áll. Népszerűségének oka lehet, hogy családi kutyának épp olyan kiváló, mint vadászkutyának. A pulik is nagyon népszerűek, valamint a mudik színes szőrváltozatait is egyre többen keresik.

Velük szemben az erdélyi kopónak igen kicsi az egyedszáma, évente mindössze 20-30 példányt törzskönyveznek. A magyar agár is hasonló cipőben jár, és a két nagytestű pásztorkutyánk közül a komondor van veszélyben, mert nem találta még meg azt a hasznosítást, ami kiválthatja az eredeti funkcióját” – mondta Árkossy Batrix.

Két magyar világfajta van

Korózs András kiemelte, hogy két magyar világfajta van: a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli. A világfajta azt jelenti, hogy minden kontinensen megjelent, sőt tenyésztik is.
"Magyar vizslában erősek vagyunk, de tenyésztőinknek szakmailag megalapozottan kell dönteni a jövőről, mert Angliában, Ausztráliában és az USA-ban is nagyon jelentős és jó minőségű tenyészetek vannak. Fekete puliban is világhatalom vagyunk, de USA és Ausztrália nagy konkurenciánk, mert 1956-ban sok ember vitt ki ezekre a vidékekre jó minőségű állatokat e fajtákból" - mondta a szakember...

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

2022.01.24.