Back to top

A háziállat-géntartalékok szerepe a vietnami tradicionális mezőgazdaságban

A fontosabb takarmány-alapanyagok Vietnamban a rizs, rizsszalma, édesburgonya, cukornád, kertészeti melléktermékek és a természetes fűfélék. A vidéki lakosság többsége kistermelő, 75%-uk állattenyésztéssel is foglalkozik, közülük 95% a helyi, őshonos állatfajtákat tartók aránya. A helyi fajtákkal állítják elő a hús 80%-át és a tojás 75%-át. Az állattenyésztés az összes mezőgazdasági termelés 20-25%-át adja. A sertéshús az összes húsfogyasztás 70%-át teszi ki. A kis ráfordítással működő mezőgazdasági termelés jelentős részben a természeti erőforrásokat és a helyi fajtákat hasznosítja, fenntartható módon. Az igavonásra használt Uriu szarvasmarha túlélte a gépesítést, és Nghe An tartományban annak köszönhetően maradt fönn, hogy a sziklás talajú rizsföldek elsősorban állati erővel művelhetők. A Dong Tao csirke a különleges vietnami fogyasztói igényeknek felel meg, így létszáma növekszik. A Bau Qui kacsát a Vietnamban élő thai etnikum őrizte meg úgy, hogy elpusztított minden idegen fajtájú, a környékbeli Quy Chau hegyekből bekerült állatot. A kistestű I sertést (vietnami csüngő hasú sertést) a kihalás veszélye fenyegeti, az intenzív sertéstenyésztés térnyerése miatt. Az ellenálló, nagytestű Mong Cai sertés létszáma növekszik, elsősorban a félintenzív tartást folytató kisgazdaságokban terjedt el.

Dong Xuan, D.T., Szalay, I., Su, V.V., Tieu, H.V., Dang Vang, N. (2006) - Animal genetic resources and traditional farming in Vietnam. Animal genetic resources and traditional farming in Vietnam (A háziállat-géntartalékok szerepe a vietnami tradicionális mezőgazdaságban) Dong Xuan, D.T., Szalay, I., Su, V.V., Tieu, H.V., Dang Vang, N.- Animal Genetic Resources Information, 38. 1-17.