Back to top

GÉNNET-21 szakmai tanácskozás – 2018. június 7.

2018. június 7-én a HáGK szervezésében a Báldy Bálint Konferencia központban került megrendezésre a GÉNNET-21 „A Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, fajták és ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozása és fejlesztése” című szakmai tanácskozás, a hasonló című, konzorciális VEKOP projekt részeként.

A tanácskozáson Szalay István, a Haszonállat-génmegőrzési Központ megbízott igazgatója köszöntője és bevezetője után Kőrősi Levente főosztályvezető-helyettes az Agrárminisztérium képviseletében köszöntötte az egybegyűlteket, és felvázolta az állami szerepvállalás génmegőrzésben betöltött szerepének fontosságát és irányelveit, ismertetve és méltatva a rendszerben részt vevő szereplők tevékenységét.

  

A szakmai tanácskozás első előadásában Szalay István ismertette a HáGK történetét, impozáns szakmai múltját, majd a HáGK-ban napjainkban zajló, számos területre kiterjedt haszonállat-génmegőrzés, fajtavédelem és génmentés aktuális feladatait, a Székely géngyűrűt és a tervezés alatt álló Kárpát-medencei Génháló programot.

Ezt követően Liptói Krisztina, a HáGK tudományos igazgatóhelyettese előadásában bepillantást engedett a HáGK-ban folyó génmegőrzés-tudományi kutatásokba és az elért eredményekbe, Zajácz Edit, méhészeti igazgatóhelyettes pedig bemutatta a HáGK Méhészeti és Méhbiológiai Intézetét, valamint a méhészeti kutatásokat és a pannon méh génmegőrzésének programját. Az eladások révén a hallgatók részletes betekintést nyerhettek a HáGK kutatócsoportjainak és a VEKOP projekt egyes munkacsoportjainak munkájába.

  

A délelőtti szakmai program zárásaként Lehoczky István, a HáGK tudományos főmunkatársa, felhívta a figyelmet arra, hogy a vízi erőforrások genetikai változatosságának fenntartása létfontosságú, és elmondta, hogy ennek érdekében jelentős, a magyarországi haszonhalak több pólusú génmegőrzésére irányuló munkák indultak el a HáGK-n belül.

  

A délelőtti program zárásaként a HáGK-ban kialakított kutyaterelő pályán Tari József és barátai tartottak terelési bemutatót magyar terelőkutyákkal, magyar terelő stílusban, őshonos magyar rackajuhokkal.

  

A délutáni tudományos programban, két szekcióban hangzottak el génbanki kutatásokat és azok eredményeit bemutató előadások a pályázati konzorcium tagjai – a Haszonállat-génmegőrzési Központ, a NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet, a Szent István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem – részéről:

  • Végi Barbara, Drobnyák Árpád, Szabó Zsuzsa, Barna Judit: Mélyhűtési technika fejlesztése rézpulyka ondójának hosszútávú megőrzése céljából.
  • Buda Kitti, Végi Barbara, Váradi Éva, Rohn Emese, Drobnyák Árpád, Gál János, Barna Judit, Liptói Krisztina: Új lehetőség a baromfi génmegőrzésben: naposkori ivarszerv-szövet átültetés.
  • Molnár Mariann, Végi Barbara, Drobnyák Árpád, Lázár Bence, Liptói Krisztina, Patakiné Várkonyi Eszter: Madár ősivarsejtek befogadására alkalmas steril hibrid recipiens előállítása őshonos baromfifajtáink génmegőrzésének céljából.
  • Lázár Bence, Tóth Roland, Sztán Nikoletta, Molnár Mariann, Végi Barbara, Drobnyák Árpád, Patakiné Várkonyi Eszter, Gócza Elen: Őshonos házityúk fajtáink génmegőrzése ősivarsejtek felhasználásával.
  • Hidas András: Elméleti megfontolások a génmegőrzéssel kapcsolatos származásellenőrzési és diverzitás vizsgálatoknál.
  • Pelles Zsófia, Gáspárdy András, Zenke Petra: A cifra szín genetikai vizsgálata mudi fajtában.
  • Bacsa Mónika, Cseh Sándor: Kutyasperma fagyasztás és a fagyasztott sperma felhasználása
  • Beck Attila, Schlembach Tamara, Maróti-Agóts Ákos: Fenotipizálással a génmegőrzésért - 15 év tapasztalatai.