Back to top

Génmegőrzés-tudományi és Kisállattenyésztési Kutatóintézet

Feladatköre: A haszonállat-fajtavédelemhez, génmegőrzéshez, génbanki tevékenységhez, kisállattenyésztéshez és GMO-mentes takarmányozáshoz kapcsolódó kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenység, in vitro génbanki tevékenység. 

  • A fenti szakterületeken végzett biológiai (genetikai, szaporodásbiológiai, élettani) alapkutatások, a környezetbarát és ökológiai szemléletű mezőgazdasággal összefüggő állattenyésztési, tartási és takarmányozási alkalmazott kutatások, valamint kereskedelmi vonalakkal történő összehasonlítások.
  • Hazai és nemzetközi kutatási kapcsolatok kialakítása egyetemekkel, kutatóintézetekkel, tenyésztőkkel, szakmai szervezetekkel.
  • A génbanki állományok jellemzését, hasznosítását és termelésbe vonását, hungarikum termékek előállítását, GMO-mentes takarmányok kidolgozását és alkalmazását célzó alap- és alkalmazott kutatások és kísérleti fejlesztések.
  • A magyar haszonállat-tájfajták felderítését, leírását, hasznosítását, és új génbanki állományok kialakítását célzó kutatási tevékenység, beleértve a terepi vizsgálatok végzését a Kárpát-medencében és más nemzetközi együttműködések keretében.
  • Az elért eredmények publikálása hazai és nemzetközi konferenciákon, szaklapokban, különféle szakmai fórumokon.

A HáGK-KÁTKI keretében működő szervezeti egységek: