Back to top

Ezért kell a géneket megőrizni! Valami régi… valami új…Kappan

Raček Ádám és családja Pányokon fogott bele a kappan előállításába, amivel céljuk a magyar konyha régi, legendás, termékének az újbóli bevezetése a piacra.

Szorítunk a sikerükért, mert egy fantasztikus termék a kappan, ami nagyon sok tudást, türelmet és következetességet igényel a tartása, majd értékesítése során is.

A kappanozást ma már csak kevesen ismerik. A Raček család elkezdte felkutatni a kappanozás fennmaradt fortélyait, tapasztalatait, és pár éve vágott bele az állatorvos apa és családja egy kis zempléni zsákfaluban a kappanok előállításába.

Több fajtát kipróbáltak programjukban, amelyek között jó eredményeket érnek el az őshonos magyar fajtákkal – kendermagos erdélyi kopasznyakú, fogolyszínű magyar, sárga magyar tyúk – amelyeket a Haszonállat Génmegőrzési Intézetből kaptak. (Ezért is fontos a génmegőrzés, hiszen az Intézetben évtizedek óta folyó munka nélkül ezek a fajták nem állnának rendelkezésükre.)

A kappan egy olyan termék, aminek előállítása minden elemében a minőséget reprezentálja. Már itt volt az ideje, hogy a főzőműsorok korában, a gasztronómia virágzásával több régi, feledésbe merülő alapanyag mellett a kappan is megjelenjen a speciális minőségre törekvő éttermekben, majd remélhetőleg idővel a mi konyhánkban is.

Idén decemberben lesznek az első vágások, lehet rendelni.

Honlapjuk: https://www.kapunka.eu/