EU ABS Regulation Workshop

2017. február 10-én az Európai Bizottság megbízásából az Euracsis Network workshopot szervezett azon szakemberek részére, akik a genetikai erőforrások területén végeznek kutatás-fejlesztést, és akik érdekeltek abban, hogy megszerezzék az alapvető tudást az Európai Unió új jogi keretéről az ez év végén teljes körűen életbe lépő ABS Rendelet tekintetében.

A Haszonállat-génmegőrzési Központ részéről három szakember vett részt a rendezvényen, ahol részletesen megismerkedhettek az EU ABS (Access and Benefit Sharing) Rendeletéből eredő kötelezettségekről, és információt kaptak arról is, hogy milyen módon tud a Központ megfelelni a kötelezettségeknek a mindennapi gyakorlatban.

A Rendelet egyfelől védeni kívánja a genetikai erőforrásaikat és kapcsolódó hagyományos ismereteiket rendelkezésre bocsátó országok, őslakosok és helyi közösségek jogait, másfelől jogbiztonságot kíván teremteni ahhoz, hogy az európai kutatók az említett erőforrások minőségi mintáihoz megbízható módon, alacsony költségráfordítással férhessenek hozzá.

A Nagojai Jegyzőkönyv: 2010. október 29-én a Biológiai Sokféleség Egyezményt aláíró 193  állam egyhangúlag elfogadta a Biológiai Sokféleség Egyezményhez kapcsolódó, a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről, valamint a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról szóló Nagojai Jegyzőkönyvet. A biokalózkodás megakadályozását célul kitűző nemzetközi szabályozás a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről, valamint a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról rendelkezik. A jegyzőkönyv 2014. október 12-én lépett hatályba.

A Nagojai Jegyzőkönyvről és az EU ABS Rendeletről bővebb információ található az alábbi elérhetőségeken:

http://www.biodiv.hu/nagoya-protocol/nagojai-jegyzokonyv-nemzetkozi-honlapja https://www.cbd.int/abs/ 

http://www.biodiv.hu/nagoya-protocol/nagojai-jegyzokonyv-vegrehajtasa-az-europai-unioban