Back to top

Drobnyák Árpád kollégánk a 2021. évi Wolfgang Kessler-díj kitüntetettje

Idén 16. alkalommal került sor a Wolfgang Kessler agrárkutatási díjak átadására a Magyar Tudományos Akadémián.

A legkiválóbb, fiatal agrárszakemberek teljesítményének méltatása érdekében életre hívott díj immár komoly hagyományokkal rendelkezik, és az elmúlt időszakban az agrártudományok kiemelkedő presztízsű elismerésévé vált hazánkban. A magyar egyetemen szerzett „jeles” minősítésű diplomamunkával (MSc) vagy „Summa cum laude” minősítésű doktori (PhD) disszertációval megpályázható díj ötlete Lelley János professzorhoz, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjához fűződik.

A díjjal kapcsolatos költségek fedezését a kezdetekben a Német-Magyar Baráti társaság egyik alapító tagja, Wolfgang Kessler vállalta magára, aki egy élelmiszereket előállító bonni cég tulajdonosaként azonnal átlátta, hogy az agrártudományok iránt érdeklődő fiatal szakemberek támogatása stratégiai jelentőségű tett a jövő alakítása szempontjából. Wolfgang Kessler halála után, emlékére az agrárkutatási díj az ő nevét kapta.

A díj kiírása öt tudományterületen történik, melyek évről évre követik egymást. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az agrártudományok sokszínűségét felvonultató pályaművek egymással összevethetők legyenek. A meghirdetés évétől visszaszámítva legfeljebb négy évvel korábban készült dolgozatokkal lehet pályázni, így minden fiatal szakember részt vehet a versenyben abban az évben, amikor az általa művelt tudományterület kerül sorra.

Az átadó ünnepséget 2021. október 13-án, az MTA Székház Kistermében rendezték meg. Az egybegyűlteket köszöntötte Balázs Ervin, az MTA rendes tagja, az Agrártudományok Osztályának elnöke, Stefan Fassbender, a Német-Magyar Társaság ügyvezető elnökségi tagja és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, majd Prof. Dr. Hegedűs Attila, a bírálóbizottság elnöke bemutatta és méltatta a díjazottakat. Az eseményen előadást tartottak a tavalyi évi nyertesek is, hiszen a járványveszélyes időszak miatt 2020-ban nem volt mód díjátadó ünnepséget szervezni. Tavaly „A növényi biomassza-előállítás tudományának minden részterülete” tématerületen Vasas Barnabás (Debreceni Egyetem) az MSc, Csáki Péter (Soproni Egyetem) a PhD kategória díjazottja lett.

Idén „Az állati termékelőállítás tudományának bármely részterületén” elkészített dolgozattal lehetett pályázni. Az MSc kategória díját Visy Anna vehette át Nagy hidrosztatikus nyomású kezelés hatása húspép minőségi jellemzőire című dolgozatáért, míg a PhD kategória díját Drobnyák Árpád nyerte. Pályaművének címe: Keresztezéssel kialakított, alternatív tartásra alkalmas fajtajelöltek termelési és szaporodási paramétereinek vizsgálata házityúkban. Témavezetők: Dr. Liptói Krisztina (NBGK HGI) és Dr. Kovács-Weber Mária (MATE).

Az elismeréshez szívből gratulálunk.