Back to top

DAGENE szakmai látogatás a Haszonállat-génmegőrzési Központban

Ökoszisztémák – Termékek – Fajtafenntartás címmel rendezett nemzetközi konferenciát a DAGENE - Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete- és a SAVE - Európai Mezőgazdasági Fajtavédelmi Alapítvány 2018. június 24-27. között Kozárdon. A négy napos szakmai találkozón 14 ország közel 50 neves szakembere képviseltette magát.

Az Egyesület 20 éve, 1998-ban alakult meg, a Dunamenti országok őshonos állatfajtáinak megőrzése és fenntartása elősegítésére. A DAGENE a tudományos kutatások mellett vizsgálja a mai életkörülmények, a klímaváltozás milyen hatással vannak az őshonos fajtákra, azok miként találják meg helyüket a megváltozott körülmények között. Az elmúlt évek vizsgálatai egyértelműen azt igazolják, hogy az őshonos fajták jobban képesek alkalmazkodni a stresszes állapotokhoz, mint az új fajták.

A baltikumi együttműködéssel tevékenységük immár 15 országra terjed ki, a Dunavölgyi országok mellett Svájc és Grúzia is részt vesz a fajtafenntartó munkában, kutatásokban. Az egyesületnek ma 65 tagja van, köztük jelentős egyetemi kutatóhelyek, tudományos műhelyek és civil szervezetek.

A szakmai tanácskozás résztvevői a konferencia záró napján a Növényi Diverzitás Központot, majd a Haszonállat-génmegőrzési Központot látogatták meg, ahol Székelyhidi Tamás vidékfejlesztési igazgatóhelyettes tolmácsolásában megismerhették intézményünk tevékenységét, főbb projektjeit és a génmegőrzésben betöltött feladatainkat. A látogatás során a szakemberek kiemelt figyelmet szenteltek a baromfifajták, az édesvízi halak és a mézelő méhek génmegőrzésére irányuló tevékenységre.