Cél a biológiai sokféleség megőrzése

A génmegőrzés biológiai sokféleség megőrzésében betöltött szerepét hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Biológiai Sokféleség Egyezmény Részes Feleinek 13. Konferenciáját megelőző miniszteri találkozón, Mexikóban.

Az esemény kiemelt témája volt a mezőgazdaság, a halászat, az erdészet és turizmus szerepe a fajok és élőhelyek megőrzésében. A magas szintű találkozón részt vevő országok miniszterei közös nyilatkozatban vállalták a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából legfontosabb stratégiai intézkedések megvalósítását. A biológiai sokféleség létünk alapja. Csökkenése, a fajok és az élővilág pusztulása az egész világon súlyos probléma, ezért különösen fontos, hogy minden ország aktívan részt vegyen e negatív folyamatok megállításában és visszafordításában.

V. Németh Zsolt a tanácskozáson elmondta: Magyarország teljesítette nemzetközi kötelezettségét azzal, hogy 2015-ben az Országgyűlés elfogadta a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiáját. Megemlítette, hogy más országos stratégiák (pl. a Nemzeti Vidékstratégia) is figyelembe veszik a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait.

Konkrét példaként említette, hogy Magyarország kiemelten kezeli a mezőgazdaság biológiai alapjainak megőrzését és fejlesztését, ezért a tárca hazánk két legfontosabb génmegőrző intézményének – a Növényi Diverzitás Központnak és a Haszonállat-génmegőrzési Központnak -, valamint a nemzeti parkigazgatóságok génmegőrzési feladatainak kiterjesztését tervezi.

Az államtitkár kiemelte, hogy a mezőgazdasági és élelmiszercélú genetikai erőforrásaink megőrzése nemzeti kötelességünk. A Magyarországon őshonos növény- és állatfajták, tájfajták, ősi fajták és vad rokonfajok az emberiség közös öröksége ezért kiemelt felelősségünk a jövő generációk számára történő megőrzése.

FM Sajtóiroda