Back to top

Beporzóbarát növények listája

Méhészeti- és Méhbiológiai Osztályunk szakmai közreműködésével unikális kiadványt jelentetett meg a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat.

A Hegyvidéki Önkormányzat Méhbarát Kerület programja célul tűzte ki, hogy a beporzók védelmében, és ezáltal a biodiverzitás növelése érdekében a magánkertek, társasházi és intézményi kertek, teraszok és balkonok tulajdonosainak, valamint közterületi zöld felületek kezelőinek szakmai segítséget nyújtson abban, hogy rendelkezésükre álló területeiken beporzóbarát növényeket telepíthessenek, növelve ezzel a beporzó rovarok értékes táplálékforrását.

A felkért szakemberek, köztük Donkó Kata Sára és Rácz Tímea kollégánk által összeállított és a kerület által megjelentetett kiadványban a rendelkezésre álló terület nagysága szerinti bontásban megtalálhatók azon leggyakoribb növényeink, amelyek virágport és édes növényi nedveket kínálnak a beporzó rovaroknak.

A lista összeállításában a szerkesztők kiemelték, és külön meg is jelölték az őshonos növényfajokat, hiszen ezek megőrzése és gyarapítása egyrészt kiemelt célunk, másrészt a természetes élőhelyi adottságokból fakadóan a termesztő számára könnyebbséget jelent a gondozásuk.