Back to top

Beigazolódtak a félelmek: az idei méztermés a töredéke lesz csak az átlagnak

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén, az átlag termés harmada vagy negyede lett csak az idei - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Sajnos nem tévedtek az egy hónappal ezelőtti előrejelzések, és valóban az elmúlt évtizedek leggyengébb méztermése lesz az idei, mondta a szakember. Bross Péter kiemelte, hogy januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz termés az árakban is látszik. A hárs- és az akácméz ára például az elmúlt hónapban 50%-kal emelkedett a tavalyihoz képest.

A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, "mert nem volt nyár", a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet, mondta Bross Péter. Az OMME elnöke hozzátette, a méhek átlagosan 2-3 hétig gyűjtenek nektárt a napraforgóról, idén viszont csak egy hétig tudtak.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett idén is több száz méhész jelezte, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban.

Forrás: agrarszektor.hu

2020.07.23.