Back to top

Agrárökológiai és Génmegőrzési Kutatócsoport

A kutatócsoport tevékenységi köre

A kutatócsoport fő tevékenységi köre a baromfitenyésztéssel és a baromfi génbanki tevékenységgel kapcsolatos alap- és alkalmazott kutatás és fejlesztés. Részt vesz a régi magyar baromfifajták hasznosítását célzó intézeti és konzorciális projektekben és ezekhez kapcsolódva a fajtatisztán tartott, ill. keresztezett állományok teljesítményvizsgálatát is végzi. Vizsgálja a régi magyar haszonállatfajták ökológiai és ökológiai típusú hasznosításának lehetőségeit, és az ökológiai termék-előállítást. Vidékfejlesztési projektek keretében szervezi a hazai HU-BA mintafalu programokat, értékeli azok eredményeit, részt vesz a kárpát-medencei faluprogramokban és háztáji gazdálkodás fejlesztési programjaiban. Ezek a tevékenységek hátrányos helyzetű vidékek állattenyésztésének és a helyi génmegőrzési munkának a fejlesztését is szolgálják.

Haszonállat-génmentési feladata során a Kárpát-medence haszonállat géntartalékait méri fel, ritka fajták és egyedek gyűjtését végzi, és részt vesz új génbanki nukleusz állományok kialakításában.

A csoport kutatói irányítják az intézmény délkelet-ázsiai programjait a „Kutatás a fejlesztésért” témakörben, nemzetközi együttműködések keretében vizsgálják a régi magyar baromfifajták trópusi és szubtrópusi adaptációs képességeit, valamint részt vesznek a szegény vidékek állattenyésztési-fejlesztési programjaiban.

A kutatócsoport fejleszti az intézet hazai és nemzetközi kapcsolatait haszonállat-génmegőrzés és agrár-ökológia szakterületeken. Ennek keretében jelentős konferenciaszervezési feladatokat lát el, mint az 1998-tól kétévente rendszeresen megrendezett Magyar-Vietnami konferenciasorozat.

Takarmányozási csoport

A baromfi géntartalékok és az alternatív baromfitenyésztés helyzete és jövője. MTA konferencia

Napjaink baromfiipara nagyon szűk genetikai bázisra épül. A géntartalékok jelentős részének helyzete a fejlett országokban kritikussá vált. A baromfitenyésztés biodiverzitása a fejlődő országok hagyományos baromfitartásának és a fejlett világ alternatív baromfitenyésztési rendszereinek, génmegőrzési programjainak fennmaradásától és fejlődésétől függ. Ezért alapvető szemléletváltásra – alternatívákra – van szükség a baromfitenyésztés fejlesztésében is.

A háziállat-géntartalékok szerepe a vietnami tradicionális mezőgazdaságban

A fontosabb takarmány-alapanyagok Vietnamban a rizs, rizsszalma, édesburgonya, cukornád, kertészeti melléktermékek és a természetes fűfélék. A vidéki lakosság többsége kistermelő, 75%-uk állattenyésztéssel is foglalkozik, közülük 95% a helyi, őshonos állatfajtákat tartók aránya. A helyi fajtákkal állítják elő a hús 80%-át és a tojás 75%-át. Az állattenyésztés az összes mezőgazdasági termelés 20-25%-át adja. A sertéshús az összes húsfogyasztás 70%-át teszi ki.

A Kárpát-medencében honos régi baromfifajták génmegőrzésének lehetőségei

A géntartalékként fenntartott, tradicionális magyar baromfifajták – azaz a régi magyar tyúk-, pulyka, gyöngytyúk- lúd- és kacsafajták – története igazolja korábbi jelentős szerepüket a Kárpát-medence mezőgazdaságában, családi gazdaságaiban. A baromfiipar fejlődésével azonban a régi fajták fokozatosan eltűntek vidéki élőhelyükről, ezért az 1970-es évek elején a ritka fajták és változatok eredeti állományainak megőrzését célzó, állami támogatást is magában foglaló génmegőrzési programok bevezetése vált szükségessé.