Back to top

31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

2019. május 29-én immár 31. alkalommal rendezték meg a Nyúltenyésztési Tudományos Napot, hagyományosan a Kaposvári Egyetemen, a szakma nagyszámú hazai képviselőjének részvételével. A programot a World Rabbit Science Association (WRSA) magyar tagozatának éves ülése zárta.

Matics Zsolt köszöntője után Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a hallgatóságot a nyúl ágazat 2018. évi adatairól, a vidékfejlesztési programokról és az új KAP fő céljairól. Utóbbi egyik pontja a „Tájkép és biodiverzitás megőrzés”, amely szorosan kapcsolódik az „Őshonos támogatások” vidékfejlesztési programhoz.

  

  

Ezt követően Juráskó Róbert – a Nyúl Terméktanács elnöke- a magyar nyúltenyésztés 2018. évi helyzetét bemutatva szólt a stabilizálódó termelésről, a kibővült támogatásokról és a biológiai alapokról, valamint a tenyésztőszervezete által jelenleg kidolgozás alatt lévő új törzskönyvezési rendszerről és a kampányok által újra népszerűvé váló hobbi nyúltartásról. A nyúlhús fogyasztást ösztönző kampány sikeres, egyre több hazai vásárló keresi a nyúlhús termékeket, melyek ma már napi szinten kaphatók a nagy áruházláncokban. 2019-ben cél az anyaállomány és a vágóállat kibocsátás növelése és a nyúlhús fogyasztást ösztönző kampány folytatása. Hosszú távon, 2022-re ágazati cél a 7 millió vágónyúl előállítása, az 1-2%-os jelenlegi belföldi fogyasztás 5-10%-ra növelése.

  

  

Az egyik külföldi vendég előadó, Angela Trocino, a WRSA olasz tagozatának titkára volt, aki „A nyúltartás jövőképe a tartási rendszerek változásának tükrében” című előadásában rámutatott, hogy noha többéves kutatás folyik a ketrecek helyetti csoportos fülkés tartásról, a fellépő agresszió miatt ez a gyakorlatban még nem elterjedt, a hiányzó technikai szabványok miatt megbízható üzemi értékelés nincs. Az anyanyulak időszakos csoportos fülkés elhelyezése ugyancsak kísérleti stádiumban van, a gyakorlatban még nem ajánlható.

  

Ezt követően, a másik külföldi előadó, Gerolamo Xiccato, a WRSA legutóbbi elnöke, a nyúltakarmányozás irányzatairól és fejlődéséről tartott előadást. Elmondta, hogy ma már megoldott a jó termeléshez szükséges takarmányellátás, azonban optimális telepi takarmányértékesítés csak egészséges állatoktól várható. Ennek okán aktuális téma a bél mikrobióta és az immunválasz kapcsolata, a takarmányozással összefüggő N-kibocsátás pedig a környezetterhelés kapcsán időszerű kérdés.

A délutáni szakmai fórumon több hazai szakember az aktuális kutatási eredményekről számolt be a résztvevőknek.

  • A nap színfoltja volt Szendrő Zsolt előadása, aki áttekintette széleskörű munkásságának elmúlt 50 évét.
  • A környezetnek a termékenyítés előtti megváltoztatásával befolyásolható a szaporaság. A (NBGK-HGI) HáGK-ból Eiben Csilla „A rövid böjt-újraetetés és fényprogram hatása az anyanyulak termelésére” címmel tartott előadást.
  • A magas hőmérséklet a nyúltenyésztésben is probléma, hatása függhet a genotípustól. Terhes Katalin az eltérő hőmérsékleten tartott, Pannon Ka, Pannon fehér és Pannon nagytestű nyulak termelési és vágási eredményeiről számolt be első előadásában, másodikban pedig a hőstressz és a takarmánykorlátozás hatásáról szólt növendéknyulakon.
  • A nyulakat jó kondícióban érdemes tenyésztésbe venni, mely a testzsír tartalommal becsülhető. Vajon a 10 hetes életkori testzsír-tartalom összefügg a tenyésztésbe vételi (16-20 hetes) kondícióval? Erről szólt Kasza Rozália előadása.
  • A kétszer szoptatás lehetősége ismert. Azonban a kétszer szoptatott felnőtt nyulak szoptatási viselkedéséről és termeléséről nincs információ, ezt vizsgálta és mutatta be Kacsala László.
  • Nagy István előadásában a kaposvári Pannon fehér nyúlállomány pedigréanalízise alapján számolt be a beltenyésztés vizsgálat eredményeiről.
  • A valódi csincsilla (Chinchilla lanigera) ondótermelése kevésbé ismert, és az ondóvételi technika sem teljesen megoldott. A (NBGK-HGI) HáGK-ból Végi Barbara egy új, kíméletes ondóvételi eljárás kidolgozásáról és annak sikeréről tájékoztatta a közönséget "Újszerű ondóvételi technika kidolgozása, spermatológiai paraméterek- és hormonvizsgálatok hím csincsillában" című előadásában.