Back to top

Őshonos baromfifajtáink génmegőrzése és terjesztése

Fehér magyar tyúk
Lezárult az idei naposállat és tenyésztojás értékesítési időszak.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete, mint a hazai őshonos baromfi fajták 30 éves fenntartója, a fajtákból az év első hónapjaiban szaporulatot biztosít (elit, nagyszülő, szülőpár és végtermék minősítésben) magánszemélyek, vállalkozók és intézmények számára. 2020-ban januártól júniusig tartott a tenyész- és keltetőtojás, valamint a naposcsibe értékesítés. A tenyészidőszak lezártával kijelenthető, hogy évről évre jelentős érdeklődés mutatkozik az őshonos baromfifajták iránt. Az Intézet 2020-ban közel 20 000 db naposcsibét értékesített. Az eladott naposcsibékből legnagyobb arányt a fogolyszínű és a fehér magyar tyúk képviseli, legnagyobb érdeklődés irántuk mutatkozik, de jelentős az erdélyi kopasz nyakú fajták kedveltsége is.

Az alábbi diagram a tyúkfajták közti megoszlást szemlélteti az értékesített naposcsibék száma alapján.

A tyúkfajták mellett, előzetes regisztrációt követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílt pulyka, kacsa, lúd és gyöngytyúk naposállat és tenyésztojás vásárlására is. Az ország különböző tájáról érkező vásárlók visszajelzése alapján legtöbben a tradíció és a megszokott minőség miatt vásárolják az őshonos fajtákat. 

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ hosszú távú célja, hogy az őshonos magyar baromfifajták a jövőben egyre nagyobb arányt képviseljenek a magyar háztáji kertekben és a családi gazdaságokban egyaránt.

Galéria

Őshonos baromfi fajták a HGI telepén 1.

Fehér magyar kakas Fehér magyar tyúk Fogolyszínű magyar kakas Fogolyszínű magyar tyúk Kendermagos magyar kakas Kendermagos magyar tyúk Sárga magyar tyúk Sárga magyar kakas Kendermagos erdélyi kopasz nyakú kakas Kendermagos erdélyi kopasz nyakú tyúk Fekete erdélyi kopasz nyakú kakas Fekete erdélyi kopasz nyakú tyúk Fehér erdélyi kopasz nyakú kakas Fehér erdélyi kopasz nyakú tyúk Bronzpulyka kakas Bronzpulyka tojó Rézpulyka kakas Rézpulyka tojó Fehér magyar kacsa Tarka magyar kacsa gácsér Tarka magyar kacsa tojó Fodros tollú magyar lúd Magyar lúd Magyar parlagi gyöngytyúk