Back to top

Őshonos- és tájfajták – Ökotermékek – Egészséges táplálkozás – Vidékfejlesztés A XXI. század mezőgazdasági stratégiái

A Nyíregyházi Egyetem szervezésében idén második alkalommal október 3-5. között került megrendezésre az „Őshonos- és Tájfajták- Ökotermékek- Egészséges Táplálkozás- Vidékfejlesztés” elnevezésű konferencia.

A két napos programsorozatot Prof. Dr. habil. Simon László a Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet, Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Intézeti Tanszékvezetője nyitotta meg. A változatos plenáris előadások során ismereteket szerezhettünk az immunrendszert támogató kolosztrum tabletta előállításáról, az ősgabonák felhasználhatóságáról, a növényi eredetű bioaktív hatóanyagok és hatásmechanizmusuk vizsgálatáról, de hallhattunk az őshonos tyúkfajtákkal történő termékelőállításról is Dr. Pusztai Péter előadásában. Több munka foglalkozott az ökológiai gazdálkodással, kiemelkedő volt ezek közül Alfred Grand ausztriai ökogazdálkodó prezentációja.

Intézetünket Dr. Végi Barbara, Drobnyák Árpád, Bíró Enikő és Dr. Déri Helga képviselte. A „Tájfajták, őshonos magyar állatfajták - genetikai „aranytartalék” a minőségi élelmiszer-előállításban” szekcióban Bíró Enikő a ”Különböző ondómélyhűtési protokollok in vitro összehasonlítása magyar kacsában”, míg Drobnyák Árpád a „Kendermagos magyar tyúkra alapozott keresztezések szaporodásbiológiai vizsgálata” című előadásával és a „Termelési és húsminőségi vizsgálatok eredményi sárga magyar tyúkra alapozott keresztezésekben” című poszterével szerepelt, míg Dr. Déri Helga: Birs (Cydonia oblonga Mill.) tájfajták virágának flavonoid-összetétele című poszterét mutatta be. A többségében növénytermesztéssel és talajműveléssel foglakozó szekcióban intézetünk előadásai üde színfoltja volt a konferenciának.

A bemutatott vizsgálatainkat az NKFIA AGR_PIAC_13-1-2013-0031 és a GÉNNET_21 - VEKOP-2.3.2-16-2016-00012 pályázatok támogatták.